Du har trolig lurt på hensikten med å identifisere hårporøsiteten din. Hvis du ikke gjør det, vil du ikke kunne gi hodebunnen din riktig næring. OK… men hva er hårporøsitet? Det er et begrep som brukes til å definere avstanden mellom skjellaget som omgir hårstammen. Det forteller oss også om hårets skjellag reiser seg lett. Avhengig av hårporøsiteten din, må du velge matchende oljer med store eller små partikler.

Porøsiteten avhenger av tilstanden til håret ditt, samt av genene dine. Hvordan er håret ditt?

hair-porosityAlle vil gjerne ha hår med lav porøsitet…

Jenter med hår med lav porøsitet er virkelig heldige. Hvorfor? Denne hårtypen er den vakreste, sunneste og krever minst pleie. Skjellaget ligger tett til hårstammen. På den andre siden kan du lett ødelegge slikt hår ved å bruke feil produkter og følge en upassende hårpleierutine.

SANT:

  • det kan lett tynges ned – ved å bruke for mange fuktighetsgivende, beskyttende og nærende stoffer kan du tynge ned hår med lav porøsitet og gjøre det fett. Produkter med tett og tykk formel trenger ikke gjennom et tett skjellag.
  • motsetter seg hårfarging – pigmenter kan ikke trenge gjennom et lukket skjellag. Hvis du vil endre hårfargen din bør du gå til en erfaren frisør. Husk at regelmessig hårfaring svekker hårets tilstand.
  • motsetter seg bleking og permanent wave – hårbleking trenger ikke inn i håret. Videre, for å få en lysere nyanse på håret, vil du måtte bruke sterkere produkter som kan skade håret ditt.

USANT:

  • det er sterkt og tykt – utseendet til håret vårt avhenger av genene våre. Helsen til hår og hodebunn avhenger av hårpleierutinen vår. Bruker du upassende produkter øker du hårporøsiteten din.
  • er saktetørkende, lar lite fuktighet eller vann komme inn – det finnes mange faktorer som påvirker hvor lang tid det tar før håret ditt tørker, som luftfuktighet, temperatur, hårtilstand, hårpleieprodukter.
  • er ikke krusete eller statisk – generelt blir hår med lav porøsitet mindre krusete enn hår med høy eller til og med medium porøsitet, men hvis du bruker et upassende produkt, blir ikke håret glatt.

Hvordan pleie hår med lav porøsitet? Prøv mettede oljer. Deres små partikler vil trenge lett gjennom et tett sammenbundet skjellag. De vil også gi håret beskyttelse, ved å lage et lett og enkelt utvaskbart belegg på håroverflaten. Prøv: kokosolje, palmeolje, babassuolje. Kosmetiske smør er også nyttige: sheasmør, kakaosmør, mangosmør eller cupuacusmør.

Medium/normal hårporøsitet

Hår med medium/normal porøsitet har egenskapene til hår med både høy og lav porøsitet. Det kan være glatt og glansfullt ved røttene, men krusete og matt i tuppene. Visste du at det er mulig å endre hårets porøsitet? Hvis du gir riktig pleie til hår med medium porøsitet kan du oppnå lav porøsitet. Og omvendt: du kan ødelegge det ved å bruke uttørkende produkter og for mye varmestyling.

Hvordan pleie hår med medium porøsitet? Enumettede oljer vil virke flott. Test semi-gjennomtrengende oljer som har samme mengde Omega 3, Omega 6 og Omega-9-syrer. Prøv: arganolje, macadamiaolje, jojobaolje, olivenolje, sesamolje, lakserolje, søtmandelolje.

Hår med høy porøsitet

Dette er porøsiteten til krøllete hår og hår som er farget med produkter som inneholder ammoniakk. Porøsiteten øker på grunn av hyppig: hårvask, børsting, varmestyling samt hårstylingbehandling og UV-stråling. Heldigvis kan du reparere hår med høy porøsitet ved å bruke riktige produkter. Hva annet bør du vite?

SANT:

  • hår med høy porøsitet er delikat – lett skadet, spesielt når det er kort og tynt. Regelmessig farging, retting og føning har skadelig påvirkning på denne hårtypen. Ønsker du å ha sunt og glansfullt hår, gi opp ukentlige frisørbesøk og rensing av hodebunnen med SLS-sjampoer og kjemiske behandlinger.

USANT:

  • håret er lett mottakelig for forskjellige stylingbehandlinger – hår med høy porøsitet farges lett. Men håret dekkes ikke jevnt med pigment (når det gjelder farging) og mister det også ujevnt. Andre stylingbehandlinger kan skade hårstrukturen alvorlig, siden produktenes skadelige ingredienser trenger svært lett gjennom det åpne skjellaget.
  • hår med høy porøsitet tørker fort – det avhenger av tallrike ytre agenter (som for hår med lav porøsitet). Derfor er ikke tiden håret ditt trenger for å tørke noen presis pekepinn på hårets porøsitet. Likevel bruker mange jenter denne metoden.

Hvordan pleier man hår med høy porøsitet? Flerumettede oljer – laget av store partikler – er enestående. De mest effektive oljene: linfrø, avokado, baobab, soya, eplefrø, søtmandel, mais, hvetefrø, hasselnøtt, gresskarfrø.

Sjekk hårporøsiteten din. Minitest

Utfør testen for å avgjøre hårporøsiteten din. Svar på spørsmålene og finn ut om håret ditt har lav, medium eller høy porøsitet. Dette vil hjelpe deg å velge produkter som passer til hårtypen din. La oss komme i gang!

1. Når du setter håret opp i hestehale, hvor mange ganger tar du hårstrikken rundt håret ditt?

Svar: Hvis det er en eller to ganger, har håret ditt høy porøsitet. Håret er krusete og krøllete, så frisyren har betydelig volum. Det er annerledes i hår med lav porøsitet, som ofte må snurres rundt tre ganger eller enda mer.

2. Er håret ditt glansfullt hele tiden?

Svar: Hvis ja, har håret ditt lav porøsitet. Denne hårtypen er glansfull uten kosmetikk, spesialiserte produkter og stoffer. Hår med høy porøsitet, på den andre siden, er matt, tørt og uten naturlig glans. Du må påføre passende produkter for å få glans.

3. Hvordan føles håret ditt?

Svar: Mykt og glatt hår har lav porøsitet. Grovt, stivt og sprøtt hår har høy porøsitet. Forskjellen i hårstrukturen er forbundet med hvordan skjellaget ligger rundt hårstammen. Skjellaget til hår med lav porøsitet er tett sammenbundet mens skjellaget til hår med høy porøsitet er svært åpent.

4. Hvordan ser håret ditt ut etter å ha vasket det og presset ut vannet?

Svar: Hvis håret ditt er krusete og nesten tørt, har det høy porøsitet. Vannet fordamper raskere gjennom et svært åpent skjellag. Hvis det fortsatt ser vått ut har det lav porøsitet. Et lukket skjellag forhindrer vannet fra å tørke.

5. Hva skjer med hår som du legger i et glass vann?

Svar: Hvis de synker til bunns har håret ditt høy porøsitet. Vannet kommer inn i håret gjennom et åpent skjellag og tynger ned håret. Hvis håret flyter på overflaten har du hår med lav porøsitet. Vannet klarer ikke å trenge inn i håret og “senke” det.